Skip to main content

Λήσταρος Α.Ε. - Ξα σου

ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: 
σταθερό τηλέφωνο: 
00302892042804

H ΛΗΣΤΑΡΟΣ Α.Ε συστάθηκε το καλοκαίρι του 2002 από παλιούς συμφοιτητές και φίλους, που τους συνδέει από τη μια η αγάπη για την Ελλάδα και την Κρήτη και από την άλλη το αισιόδοξο πνεύμα και η πίστη στην αντίληψη ότι υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης νέων εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Κρήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Μεσσαράς που παρά τον φυσικό και πολιτισμικό της πλούτο παραμένει είτε εγκλωβισμένη στον μαζικό τουρισμό, είτε ξεχασμένη και εγκαταλελειμμένη.
Ο σχεδόν εγκαταλελειμμένος οικισμός του Λιστάρου – τόπος καταγωγής του ενός – με την ενδιαφέρουσα μορφολογία και αρχιτεκτονική υπήρξε το κίνητρο για μία απόπειρα ανάδειξης και ήπιας τουριστικής ανάπτυξης ενός τόπου που αποτελεί κομμάτι της ανεξερεύνητης Νότιας Κρήτης.
Δύο παλαιά πετρόκτιστα κτίσματα, χαρακτηριστικά δείγματα του Κρητικού αγροτικού μονόσπιτου αναστηλώθηκαν και μετατράπηκαν σε παραδοσιακό ξενοδοχείο 4*.
Τα δύο, πλήρως ανεξάρτητα, κτίσματα βρίσκονται στο συνεκτικό κομμάτι του οικισμού και για την ανακατασκευή τους χρησιμοποιήθηκαν τα βασικά δομικά υλικά του παρελθόντος – ξύλο και πέτρα – και διατηρήθηκε η λιτή κυβική αρχική μορφή τους.
Διατηρήθηκε ο αυστηρός και ασκητικός χαρακτήρας του τυπικού αγροτικού σπιτιού της περιοχής και εξοπλίστηκαν με τα απαραίτητα στοιχεία που συνεργούν τόσο στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του οικισμού όσο και στην παροχή των διευκολύνσεων και ανέσεων που απαιτούνται για τη δημιουργία ποιοτικών ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

Στη μεγάλη ποικιλία τοπίου και κλίματος της Κρήτης η περιοχή της πεδιάδας Μεσαράς αποτελεί μία ξεχωριστή ενότητα. Είναι η μεγαλύτερη πεδιάδα που εκτείνεται την κεντρική και νότια περιοχή του νησιού, και πλαισιώνεται από τρεις ορεινούς όγκους. Βόρεια από τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη και τα Δικταία από τα ανατολικά, ενώ νότια κλείνεται από τα Αστερούσια όρη που απότομα πέφτουν στο Λιβυκό πέλαγος. Ενώ τα εδάφη στην πεδιάδα είναι από τα πλέον εύφορα στην περιοχή των Αστερουσίων περνάμε απότομα σε τοπίο σχεδόν ερημικό, όπου τα λίγα λιμανάκια στο πέλαγος αποτελούν τα μοναδικά ήπια τοπία του. Εδώ άνθισε από τον 7ο έως τον 15ο αιώνα ο μοναχισμός σε μικρά μοναστήρια και σκήτες, σε φαράγγια και χαράδρες, με κορυφαία τα μοναστήρια Οδηγήτριας, Κουδουμά και Απεζανών και τις σκήτες στον Άγιο Νικήτα, στο Μάρσαλο, στο Αγιοφάραγγο. Στην οριογραμμή των Αστερουσίων, στην δυτικότερη απόληξή τους βρίσκεται ο οικισμός Λίσταρος ως ο τελευταίος οικισμός της Μεσαράς στο πέρασμα προς το βουνό και την νότια ακτή. Ο οικισμός αναφέρεται ήδη από το 1577 στην επαρχία Καινουργίου από την στατιστική του κώδικα Barozzi με το τοπωνύμιο Listaro και συνεχίζει – φθίνοντας δυστυχώς - να κατοικείται έως τις μέρες μας.

Εσωτερικές Εγκαταστάσεις

 • Εστιατόριο
 • Κλιματισμός
 • Κατοικίδια δεκτά
 • Αίθουσα Internet

Εξοπλισμός Δωματίων

 • Τηλεόραση
 • Δορυφορική
 • Ψυγείο
 • Σίδερο ηλεκτρικό
 • Κουζίνα
 • Χρηματοκιβώτιο (ατομικό)
 • Ντουζιέρα-Μπανιέρα
 • Μουσική
 • Ψύξη
 • Θέρμανση
 • Πιστολάκι μαλλιών
 • Καφετιέρα
 • Βραστήρας
 • Τζάκι (ατομικό)

Ξενώνας 1
Κατοικία 75 τ.μ που αποτελείται από δύο δίκλινα υπνοδωμάτια, δύο μπάνια με ντουζιέρες μεγάλο ενιαίο χώρο καθιστικό-κουζίνα με τζάκι, βεράντα στον όροφο και αυλή 40τ.μ. Μπορεί να φιλοξενήσει έως 6 άτομα.

Ξενώνας 2
Κατοικία 65 τ.μ που αποτελείται από ένα δίκλινο υπνοδωμάτιο στον όροφο και ένα μονόκλινο δωμάτιο με καθιστικό και τζάκι στο ισόγειο, μπάνιο με ντουζιέρα, ενιαίο χώρο καθιστικό- κουζίνα και βεράντα στον όροφο. Μπορεί να φιλοξενήσει έως 5 άτομα.

Οι βεράντες των κατοικιών προσφέρουν απεριόριστη θέα στο Λυβικό πέλαγος τον Ψηλορείτη και τα Λευκά Όρη.
Το κάθε σπίτι διαθέτει κλιματισμό και θέρμανση, δορυφορική τηλεόραση, ηχοσύστημα, τηλέφωνο, πρόσβαση στο διαδύκτιο, πλήρη κουζίνα εξοπλισμένη με ψυγείο, κουζίνα με φούρνο, φούρνο μικροκυμάτων, πλυντήριο πιάτων, βραστήρα, καφετιέρα και όλα τα απαραίτητα σκεύη. Επίσης διαθέτουν χρηματοκιβώτιο, ηλεκτρικό σίδερο και σιδερώστρα, στεγνωτήρα μαλλιών, μεγεθυντικό καθρέπτη και πρίζα ξυριστικής μηχανής στα μπάνια.

65 χιλιόμετρα από το Αεροδρόμιο και λίγο λιγότερο από το Λιμάνι του Ηρακλείου.
12 χιλιόμετρα από την πόλη των Μοιρών με κατεύθυνση τα Μάταλα και το Σίβα
0,5 χιλιόμετρα από την παραλία του Κομού
4,5 χιλιόμετρα από τη Μονή Οδηγήτριας και από εκεί άλλα 5-6 χιλιόμετρα για τις παραλίες των Καλών Λιμένων, Αγιοφάραγγου, Μάρτσαλου και Βαθύ.

ΠΟΛΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΛΞΗΣ

Παραδοσιακοί και ενδιαφέροντες οικισμοί:

Σίβα, Βρέλη, Απολύχνου, Μονόχωρου, Μανουσανών, Ρογδιανών

Γεωφυσικά και Πολιτιστικά στοιχεία

Σπήλαια: Το σπήλαιο των Καμαρών (ένα από τα τρία λατρευτικά σπήλαια της Κρήτης)

Φαράγγια: Αγιοφάραγγο, Μαρτσαλιώτικο Φαράγγι

Περιοχές Natura 2000: Το παράλιο άκρο από τους Καλούς Λιμένες - Αγιοφάραγγο

Αρχαιολογικοί χώροι: Μινωικό Ανάκτορο της Φαιστού, Μινωικό Ανάκτορο της Αγίας Τριάδας, Αρχαιολογικός χώρος Κομού, Παλαιοχριστιανικό Βαπτιστήριο του Απ. Παύλου

Εκκλησίες: Μόνο στις Επαρχίες Καινουργίου και Πυργιωτίσσης συναντούμε 87 μεσαιωνικούς και αναγεννησιακούς ναούς.

Μοναστήρια: Ορεινή Περιφέρεια (Αστερούσια) Μονή Παναγίας Οδηγήτριας (14ου Αιώνα) και Μονή Αγ. Αντωνίου Απεζανών (16ος αιώνας) Ορεινή περιφέρεια (Ψηλορείτης) Μονή Αγίου Φανουρίου ή Βαρσαμόνερου (13ος-15ος αιώνας) και Μονή Αγίου Αντωνίου Βροντισίου. Πεδινή Περιφέρεια Μονή Παναγίας Καρδιώτισσας (14ος αιώνας), Μονή Αγίου Γεωργίου Φαλάνδρας (16ος αιώνας) και Μονή Παναγίας Καλυβιανής (20ος αιώνας)

Λαογραφικά Μουσεία: Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας στους Βώρους

Προστατευόμενες περιοχές: Η Παραλία των Ματάλων με τα χαρακτηριστικά σπήλαια Παραλία του Κομού όπου είναι τόπος αναπαραγωγής της χελώνας καρέτα-καρέτα.

Γεωγραφική θέση

70200 Λίσταρος
Ελλάδα
35° 19' 26.5872" N, 25° 9' 12.7512" E
GR
Περιφερειες: 
Κατηγοριες επιχειρησεων: