Skip to main content

Εαρινό

σταθερό τηλέφωνο: 
00302810861528
κινητό τηλέφωνο: 
00306946.689652

Το Εαρινό είναι ένας μικρός παραδοσιακός πετρόχτιστος οικισμός σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό κάτω Ασίτες και πάνω στο βουνό με πανοραμική θέα ολόκληρο το χωριό, τον κάμπο του Μαλεβυζίου και ολόκληρη την πόλη του Ηρακλείου.
Ένα ιδανικό κατάλυμα για μια σύντομη εξόρμηση από το Ηράκλειο, μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης. Ένα ησυχαστήριο όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει και να ανασυνταχθεί. Οι θόρυβοι που ακούει κανείς εκεί είναι μόνο οι φωνές των ζώων, το κελάηδημα των πουλιών, τα κουδουνάκια από τα ζώα που στη γύρω περιοχή.
Αισθάνεται τις μυρωδιές από τις φασκομηλιές, το θυμάρι και τη ρίγανη. Ενώ το μάτι μπορεί να εξερευνήσει μια μεγάλη περιοχή από βουνά, αμπέλια, ελιές, ζώα που βόσκουν.

Προσφέρουμε πολυτελείς αυτόνομους ξενώνες- μεζονέτες χωρητικότητας 4 ατόμων έκαστη.

Κάθε κατοικία προσφέρει πανοραμική θέα, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, a/c, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, ευρύχωρο καθιστικό με TV και ραδιόφωνο cd-player, άνετα υπνοδωμάτια με TV, και βεράντα με πέργκολα όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την πανέμορφη θέα.

Για την κατασκευή των ξενώνων έχει χρησιμοποιηθεί πέτρα και ξύλο, υλικά που χρησιμοποιούν οικειότητα, άνεση, ασφάλεια και πολυτέλεια.

Αεροδ. Ηρακλείου 29χλμ

Αξιοθέατα

Συνοικισμός Νίση

Βορειοανατολικά των κάτω Ασιτών σε μια εύφορη κοιλάδα και σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου βρίσκονται οι μικροί συνικοισμοί με την ονομασία πάνω και κάτω Νίση. Η κάτω Νίση σήμερα είναι ακατοίκητη και τα σπίτια ερειπωμένα ενώ στην πάνω Νίση μένουν 2-3 οικογένειες. Τα παλιά εγκαταλελειμμένα σπίτια, τα δέντρα και τα νερά που αναβλύζουν από διάφορα μικρά ρυάκια προσδίδουν μια γραφικότητα μοναδική στο τοπίο.

Καταφύγιο του Πρίνου

Το καταφύγιο του Πρίνου βρίσκεται στο όρος Κουδούνι και αποτελεί δημοφιλή πόλο έλξης ορειβατών. Η πεζοπορία προς το καταφύγιο διαρκεί μια ώρα περίπου αλλά ο επισκέπτης ανταμείβεται με τη θέα που συναντά όταν φτάσει εκεί. Το καταφύγιο είναι πετρόχτιστο, άρτια εξοπλισμένο ενώ μπορεί να φιλοξενήσει 40 άτομα.

Το παλιό χωριό

Υπάρχουν πανάρχαια πετρόχτιστα παραδοσιακά σπίτια χτισμένα σε καλντερίμια με όμορφες γραφικές αυλές κατάμεστες από λουλούδια.

Ναοί

Η μονή Αγ. Γεωργίου Γοργοελεήμονα ή (σε συντομία) Γοργολαίνι είναι από τα ωραιότερα και πιο δημοφιλή κρητικά μοναστήρια . Η μονή χτίστηκε το 1320 και ανοικοδομήθηκε πολλές φορές έκτοτε, στους πρόποδες του όρους Κουδούνι σε υψόμετρο 500μ από τη θάλασσα. Η μεγάλη αίθουσα με την σπουδαία βιβλιοθήκη, τα κελλιά, το λιτό Αρχονταρίκι, το Ηγουμενείο, είναι λίγα μόνο από αυτά που μπορεί κανείς να συναντήσει επισκεπττόμενος τη μονή. Ψηλά στο λόφο βρίσκεται και το εκκλησάκι του Πρφήτη Ηλία που χτίστηκε ο 1994 στη θέση του ξύλινου σταυρού που έκαψε ο κεραυνός, ενώ πιο χαμηλά βρίσκεται το εκκλησάκι του Οσίου Αρσενίου. Ένα καταπράσινο τοπίο με αιωνόβια δέντρα, όμορφα παρτέρια, πηγή με αναβλύζον νερό, αποτελεί ιδανική στάση για τον επισκέπτη που θέλει να ξαποστάσει.

Καθεδρικός ναός είναι σήμερα ο βυζαντινού ρυθμού ναός της Αγ. Τριάδας, χτισμένος σε μια δεσπόζουσα θέση στο βορειοδυτικό άκρο του χωριού. Παλαιότερα καθεδρικός ναός ήταν αυτός του Δεσπότη Χριστού, μια δίκλιτη βασιλική της οποίας το αριστερό κλίτος είναι αφιερωμένο στην κοίμηση της Παναγίας. Το αξιολογότερο σε αυτό τον ναό είναι το τέμπλο του. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο ξυλόγλυπτο χειροποίητο τέμπλο, με ωραιότατα διακοσμητικά και παραστάσεις, το οποίο φιλοτέχνησε ένας άγνωστος λαικός τεχνίτης από το Ρέθυμνο. Για να το σκαλίσει χρειάστηκε, σύμφωνα με μαρτυρίες, 15 ολόκληρα χρόνια.

Πολιούχος του χωριού είναι η Αγ. Παρασκευή. Ο ναός της βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Κατά την ημερα της εορτής της Αγ. Παρασκευής (26 Ιουλίου), γίνεται και το μεγάλο πανηγύρι του χωριού, ενώ τα τελευταία χρόνια, με ενέργειες των μελών του δραστήριου τοπικού πολιτιστικού συλλόγου έχει καθιερωθεί τις ημέρες αυτές να γίνονται και πολιτιστικές εκδηλώσεις με μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, με αναπαράσταση στιγμών από παλαιότερες μορφές ζωής των κατοίκων. Ο ναός της Αγίας, μια μονόκλιτη μικρή βασιλική χτισμένη το 1745 (σύμφωνα με χρονολογία σκαλισμένη στην πρόσοψή του), έχει αναπαλαιωθεί έτσι, ώστε να αποκαλυφθεί η εξαίρετη λιθοδομία του και αποτελεί πράγματι ένα αληθινό κόσμημα. Αξιόλογη είναι η εξωτερική της διακόσμηση, κυρίως στο καμπαναριό, στις πόρτες και στα παράθυρα. Πάνω από την κύρια δυτική θύρα υπάρχει εντοιχισμένο ένα πέτρινο γλυπτό (ίσως μοναδικό στο είδος του) όπου μέσα σε κύκλο παριστάνεται η Αγ. Παρασκευή να κρατά στο ένα χέρι της το Σταυρό (σημάδι πάθους της θυσίας και της χριστιανικής ιδιότητας) και στο άλλο ένα κλαδί φοίνικα (σημάδι νίκης και αθανασίας).

Άλλος παλαιός ναός είναι ο Αγ. Γεώργιος (δυτικά του οικισμού πάνω Νίση), ο επονομαζόμενος «Χωστός» επειδή ήταν χωσμένος (δηλαδή κρυμμένος) κάτω από τα κλαδιά των δέντρων και κυρίως ενός πελώριου δρυ -παλαιότερα στην περιοχή υπήρχαν τεράστιες βελανιδιές (ντρυγιάδες)- αληθινά μνημεία της φύσης. Στην κόγχη της μικρής αυτής βασιλικής που είναι χτισμένη το 1684 υπάρχουν υπολλείματα τοιχογραφιών.

Άξιοι λόγου είναι ακόμα οι μικροί ναοί της Παναγίας και του Αγ. Νικολάου που βρίσκονται στα νότια του χωριού και είναι ρυθμού βασιλικής.

Βόρεια της μονής του Αγ. Γεωργίου βρίσκονται τα ερείπια της μονής του Αγ. Αντωνίου στην περιοχή Πετάλι. Ο ναός του Αγ. Αντωνίου βρίσκεται στο φαράγγι των άνω Ασιτών. Είναι η παλαιότερη εκκλησία του χωριού. Είναι ναός δίκογχος, με ενιαία όμως στέγαση των δύο κλινών του δικόγχου. Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι χτίστηκε στα χρόνια της Ενετοκρατίας ή και νωρίτερα, για να εξυπηρετήσει και τα δύο δόγματα, δηλαδή τους ορθόδοξους και τους καθολικούς. Αργότερα λειτούργησε σαν ένα γυναικείο μοναστήρι, όπου η βασική εργασία των μοναζουσών ήταν η ύφανση μεταξωτών υφασμάτων. Από αυτή τη δραστηριότητα των μοναζουσών έλαβε κατά την παράδοση η περιοχή την ονομασία «Πετάλι», αφού τα πέταλα των αργαλειών ακούγονταν από μακριά. Ακόμα και σήμερα σώζονται τα ερείπια των κελλιών των μοναχών και του δίκλιτου ναού με δείγματα σπάνιας αρχιτεκτονικής.

Παράρτημα της μονής του Αγ. Γεωργίου ήταν και η Κερά ένα ακόμα μοναστήρι με τοιχογραφίες βορειότερα από το Πετάλι και κοντά στο χωριό Σάρχος.

- Γύρω στον Οκτώβρη, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τη διαδικασία παραγωγής της ρακής σε κάποιο καζάνι. Τα λεγόμενα καζάνια είναι ιδιωτικοί χώροι παρασκευής ρακής. Εκεί μαζεύονται γνωστοί, γείτονες και φίλοι και γιορτάζουν με φαγοπότι την καινούρια παραγωγή της ρακής μετατρέποντας τη διαδικασία αυτή σε ένα μικρό πανηγύρι.

- Γύρω στην Άνοιξη, μπορεί να παρακολουθήσει κανείς το κούρεμα των προβάτων από τους βοσκούς ή τις «κουρές» όπως αλλιώς λέγονται στην τοπική διάλεκτο. Μαζεύονται γνωστοί και φίλοι κουρεύουν τα πρόβατα, τρώνε, πίνουν και γλεντάνε μέχρι πρωίας. Το κούρεμα των προβάτων θεωρείται μεγάλη γιορτή.

- Τον μήνα Ιούλιο οργανώνεται δεκαήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Αγ. Παρασκευής στις 26 Ιουλίου που είναι και η πολιούχος του χωριού. Θέατρο, μουσικές βραδιές, περίπατοι σε καταφύγια και φαράγγια, διαγωνισμοί ιππασίας, διαγωνισμός πρέφας, παιδικοί αγώνες δρόμου, έκθεση μαγειρικής παραδοσιακών ασιτιανών φαγητών είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που μπορεί να παρακολουθήσει ή και να συμμετάσχει κανείς.

- Υπάρχουν πολύ όμορφες διαδρομές για πεζοπορία σε φαράγγια, ξωκλήσια, καταφύγια και πλακόστρωτα παλιά σοκάκια.

- Ο τρύγος των σταφυλιών μοιάζει επίσης με μικρό πανηγύρι. Όλες οι οικογένειες σύσσωμες τρυγούν τα αμπέλια τους κατά τα τέλη του Καλοκαιριού. Δουλεύουν ευχάριστα και φαίνεται να το διασκεδάζουν. Κάνουν διαλείμματα για να φάνε και να πιουν ενώ παλαιότερα έστηναν και το χορό αρκετές φορές. Ο τρύγος είναι μια δραστηριότητα που πρέπει κανείς να την παρακολουθήσει από κοντά για να καταλάβει το μέγεθος μιας τέτοιας εμπειρίας.

- Η μελισσοκομία είναι μια άλλη δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό συμβαίνει γιατί η περιοχή είναι πλούσια σε θυμάρι και άλλα φυτά κατάλληλα για την παραγωγή μελιού. Οι κυψέλες και ο τρόπος συγκομιδής του μελιού, για το οποίο φημίζεται η ευρύτερη περιοχή, είναι κάτι που μαγεύει τον επισκέπτη.

Γεωγραφική θέση

73000 κ. Ασίτες
Ελλάδα
35° 15' 16.326" N, 25° 5' 31.5132" E
GR
Περιφερειες: 
Κατηγοριες επιχειρησεων: