Skip to main content

Ξενώνας “Ελιές

ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: 
σταθερό τηλέφωνο: 
+30- 2721073140
κινητό τηλέφωνο: 
+30- 6984627518

Η Καρδαμύλη απέχει 38 χλμ. Από την πόλη της Καλαμάτας. Είναι κτισμένη στις παρυφές του Ταΰγετου κάτω από τον οχυρό λόφο με την αρχαία ακρόπολη. Η Καρδαμύλη αναφέρεται από τους αρχαιοτάτους χρόνους από τον Όμηρο και τον Παυσανία. Έχει το ίδιο όνομα από την εποχή του Ομήρου, όταν ο Αγαμέμνονας την προσέφερε στον Αχιλλέα μαζί με άλλες έξι πόλεις για να επιστρέψει στο πεδίο της μάχης. Ο οικισμός της Καρδαμύλης αναφέρεται επίσης σε χάρτες και έγγραφα του 17ου αιώνα. Η Πάνω Καρδαμύλη είναι οχυρωμένος οικισμός με την εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα η οποία χρονολογείται στον 18ο αιώνα, την εποχή της δεύτερης Ενετοκρατίας. Ο ξενώνας «ελιές» βρίσκεται σε 1 χλμ. Απόσταση από τον οικισμό της Καρδαμύλης. Είναι κτισμένος σε ένα μοναδικό και πανέμορφο τόπο 28 στρεμ. ο οποίος συνδυάζει ένα δάσος από ελιές και την εντυπωσιακή, βοτσαλωτή παραλία «Ριτσα».Η διαμονή σας θ’ αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με την επίσκεψη σας στα φυσικά και ιστορικά μνημεία της περιοχής.  

  Ο φιλοξενούμενος μπορεί:

• να επισκεφθεί το Μουσείο στην Πάνω Καρδαμύλη το οποίο αποτελεί μέρος του «Δικτύου Μουσείων Μάνης».

• να επισκεφθεί τους διάσπαρτους παραδοσιακούς οικισμούς στις παρυφές του Ταΰγετου.

• να περπατήσει τα φαράγγια καθώς και επίσης και τα αμέτρητα σηματοδοτημένα καλντερίμια της ευρύτερης περιοχής της Μάνης.

• να επισκεφθεί τα ιστορικά Μοναστήρια του 17ου αι.

• να οδηγήσει ως το νοτιότερο άκρο της Ηπειρωτικής Ελλάδας, το ακρωτήρι Ταίναρο, και να γνωρίσει το απαράμιλλης ομορφιάς άγριο τοπίο της Μάνης.

Ελαιώνα τον ονομάζουν οι κάτοικοι της Καρδαμύλης και είναι χαρακτηριστικό δείγμα του φυσικού περιβάλλοντος της Μάνης. Η οροσειρά του Ταϋγέτου αγναντεύει τη θάλασσα και η αδιαφιλονίκητη υπερήφανη λιτότητα της Μανιάτικης αρχιτεκτονικής συνθέτουν το τοπίο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται το εστιατόριο και ο ξενώνας «ελιές». Προσεκτικά και με σεβασμό ενταγμένος στο φυσικό περιβάλλον νιώθεις ότι ήταν πάντα εκεί. Χώμα, πέτρα, αγριόχορτα και ελιές το πολυτιμότερο δώρο της φύσης, περιγράφουν ότι έχει να επιδείξει η περιοχή συνθέτοντας το βασικό σκηνικό για το σχεδιασμό του συγκροτήματος. Μονώροφα και διώροφα κτίρια εναλλάσσονται προσπαθώντας να κρυφτούν ή να ξεπροβάλουν μέσα στον ελαιώνα. Σκεπασμένες αυλές προστατεύουν από τον ήλιο του καλοκαιριού ανακουφίζοντας τον επισκέπτη με τη σκιά τους και προσφέροντας τους ένα θέαμα αρχέγονο μέσα στον ελαιώνα με τις φωτοσκιάσεις των φυλλωμάτων. Η θάλασσα, παραπέρα, ακούγεται και συμπληρώνει την αίσθηση ευδαιμονίας που κυριεύει. Η γεωμετρία των κτιρίων λιτή προσπαθεί ν’ ακολουθήσει την μικροκλίμακα που επιβάλλει η Αρχιτεκτονική κληρονομιά συμπληρώνοντας το έργο της φύσης. Η πέτρα που αποτελεί και το βασικό χαρακτηριστικό των προσόψεων είναι ίδιο χρώμα με τα βουνά. Οι ελιές στη Μεσσηνιακή Μάνη φθάνουν μέχρι τη θάλασσα, τρέφονται με το αλάτι της. Οι Μανιάτες τις αγαπούν και τις σέβονται, με ένα σεβασμό που αποδίδεται στους αγίους και στους γέροντες. Με έναν τέτοιο σεβασμό για τον παλαιό ελαιώνα τους, ο Σταυρός και η Φανή καλλιεργούν βιολογικά τις ελιές του κτήματος και διαφυλάσσουν την πλούσια μεσογειακή βλάστηση.

Ο ξενώνας «ελιές» αποτελείται από 10 κατοικίες με το χώρο υποδοχής και το εστιατόριο. Υπάρχουν ισόγειες κατοικίες με θέα στον ελαιώνα και διώροφες με θέα τον Ταΰγετο και το Μεσσηνιακό κόλπο. Οι κατοικίες παρέχουν στον επισκέπτη κουζίνα για προετοιμασία πρωινού και ελαφρού γεύματος, σύνδεση με το internet, τηλεόραση, κλιματισμό και άνετες βεράντες για ηρεμία και χαλάρωση.  Ο ξενώνας εξυπηρετεί τους φιλοξενούμενους με δυνατότητα πρωινού σε ιδιαίτερο χώρο και γεύματος στον κήπο του εστιατορίου κάτω από τις ελιές.

Ένας από τους ομορφότερους χώρους για φαγητό στην Καρδαμύλη: τραπεζάκια στον ίσκιο των δέντρων, παρτέρια με λουλούδια και, κάτω, γαρμπίλι. Τέρπουν οι γεύσεις της μαγείρισσας, που έμαθε τα μυστικά της κουζίνας δίπλα στην πεθερά της, την κυρία Λέλα (της γνωστής ομώνυμης ταβέρνας της Καρδαμύλης). Από τα πολύ καλά ορεκτικά δοκιμάστε κολοκυθοκεφτέδες, τυροκαυτερή, πατάτες σπιτικές, μελιτζανοσαλάτα σπέσιαλ. Μεγάλο σουξέ έχουν τα μαγειρευτά. Από τα πιάτα της ώρας μην πείτε όχι στο μπιφτέκι.

Γεωγραφική θέση

24022 Καρδαμύλη
Ελλάδα
36° 53' 40.9056" N, 22° 14' 11.0688" E
GR
Κατηγοριες επιχειρησεων: